Al jaren zie ik overal om me heen de term ‘’slow living’’ oppoppen. En al die tijd heeft de term eigenlijk alleen maar negatieve associaties bij me opgeroepen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want ‘’slow’’ (oftewel: langzaam) staat behoorlijk haaks op waar wij massaal in geloven. Tijd is geld. Dus snel is goed. En traag daarmee slecht.
In mijn hoofd stond slow living verder voor minimalisme, alles op een slakkentempo doen, je eigen kruidenbrouwsels maken en op het platteland wonen. Toegegeven, dat is wel wat het kan zijn. Maar het is meer dan dat.
Herkomst & definitie van slow living
Slow living is een movement die is opgekomen in de jaren 80 in Italië. Met de komst van een McDonald’s in centrum Rome vormden activisten een groep gericht op ‘’slow food’’. Hun doel: het promoten van lokaal en seizoensgebonden eten. Pas in het jaar 2004 werd de beweging breder na de publicatie van het boek ‘In Praise of Slow’ door auteur Carl Honoré.
Een zoektocht op Google geeft uiteenlopende definities voor wat slow living precies is. Een bekend auteur op het gebied van slow living, Brooke McAlary, definieert het als volgt: ‘Slow living is about living with intent. It’s about curating a more meaningful life that’s in line with your own personal values.’
Het gaat dus meer om intentie en leven naar je waarden dan om een bepaald tempo. Al is vertraging wel een onvermijdelijk onderdeel van de slow living movement. Dingen op een passend tempo doen in plaats van altijd streven naar ‘’zo snel mogelijk’’. Kwaliteit boven kwantiteit: minder doen en prioriteiten stellen.
Voordelen van slow living
Zonder er erg in gehad te hebben, ben ik afgelopen jaren meer en meer gaan leven volgens het slow living gedachtegoed. Vertraging en bewustwording hebben voor mij namelijk een grote prioriteit. En het heeft me veel opgeleverd!
Een paar voordelen van slow living op een rijtje:
Meer tijd
Het klinkt gek. Want als je dingen met meer bewustwording en vertraging doet, houd je dan niet minder tijd over? Hierbij gaat het weer om prioriteiten stellen en bewust omgaan met de tijd die je hebt. Je tijd niet achteloos spenderen maar bewuste keuzes maken over wat voor jou belangrijk is. Wat dit oplevert, is een gevoel van ruimtelijkheid met meer tijd voor de dingen die er voor jou toe doen.
Meer genieten van het moment
Slow living betekent meer mindfulness brengen in de dingen die je doet. Dat wat je doet met meer aandacht doen. En aandacht kleurt de ervaring.
Betere relaties
Minder op de automatische piloot leven en bewuste keuzes maken houdt in dat je meer tijd gaat spenderen aan de mensen die voor jou het belangrijkst zijn. Je waardevolle relaties zullen als gevolg daarvan verdiepen.
Meer voldoening
Een leven dat is ingericht rondom jouw waarden zorgt er automatisch voor dat dat leven meer voldoenend is. Je laat je minder leiden door wat voor andere mensen belangrijk is en leidt een leven volgens de principes die voor jou belangrijk zijn.
Misvattingen over slow living
Net zoals ik jarenlang gedacht heb dat slow living echt niets voor mij was, heb jij er misschien ook wel allerlei oordelen en gedachten over. Daarom een aantal misvattingen over slow living op een rijtje:
Slow living betekent alles op een slakkengang doen
Auteur Carl Honoré spreekt veel over het verschil tussen ”good slow” en ”bad slow”. De goede variant houdt in het tempo aanpassen op een manier die passend is voor de situatie. De slechte variant gaat meer over dingen als eindeloos in de file staan of simpelweg lui zijn. Het gaat bij slow living meer om het kiezen van een passend tempo. Soms moet iets nu eenmaal snel gedaan worden. Dat is prima. Maar als er ruimte is voor vertraging, dender dan niet door simpelweg omdat dat natuurlijk voelt.
Slow living is alleen weggelegd voor mensen in een hutje op het platteland.
Slow living is een mindset die iedereen kan aannemen. Hoe je werk en/of privé omstandigheden er ook uitzien. Het klopt dat sommige toepassingen van het concept enkel weggelegd zijn voor de meer welvarenden in de maatschappij. Wil je parttime werken om tijd te hebben voor het verbouwen van groenten (ik noem maar wat), dan gaat dat immers gepaard met een aanzienlijke financiële opoffering. Maar dagelijks een uur Netflix inleveren om een boek te lezen of uitgebreid te koken is al een stuk toegankelijker…
Slow living kan niet samengaan met succesvol of productief zijn
Het gaat meer om definiëren wat voor jou succes is en in lijn daarmee prioriteiten stellen. Het zou inderdaad kunnen dat het wat langer duurt voordat je een doel behaald hebt. Maar tegelijkertijd is de weg er naartoe vaak kwalitatiever en gerichter. Omdat slow living niet betekent dat je alles mega traag doet, kun je juist ook heel productief zijn. Ik kies er vaak voor om een paar uur vol focus te werken zodat er daarna ruimte is voor andere dingen. In plaats van elke 10 minuten NOS of Instagram te openen en dezelfde hoeveelheid werk over de hele dag te verspreiden…
Slow Living betekent leven zonder technologie
Het gaat meer om zorgen dat technologie ondersteunend is in plaats van afleidend. En om de bewustwording dat schermtijd iets is om op te letten. Hierbij zijn social media en Netflix misschien wel de belangrijkste factoren. Hoe vaak hoor jij jezelf wel niet zeggen: ‘’Ik zou wel [vul zelf maar in] wíllen maar ik heb gewoon geen tijd!’’. Om er vervolgens achter te komen dat je dagelijks 2 uur op je telefoon zit te scrollen…
Hoe begin je met slow living?
De eerste stap om een mindset van slow living aan te nemen, is het bepalen van jouw kernwaarden. Wat is voor jou het allerbelangrijkst in je leven? Welke waarden geven richting en zorgen dat keuzes wel of niet kloppend voelen? (Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Download dan mijn gratis kernwaardenscan!)
Als je dat voor jezelf in kaart hebt gebracht, is het tijd om prioriteiten te gaan stellen. Welke keuzes kun je maken om je leven meer in lijn met jouw kernwaarden in te richten?
Vind je het moeilijk om hier zelf mee aan de slag te gaan? Stuur me dan een berichtje, ik denk graag met je mee!